biografie ◄   boeken ◄   filographie ◄   scŔnes ◄   lezingen ◄   pers ◄ 


 

 

Deze publicatie toont de afbeeldingen van een selectie van 80 tekeningen van beeldend kunstenaar Jan Sierts Wierenga. Hij studeerde af aan Kunstacademie Minerva bij Diederik Kraaipoel.
Jan Sierts Wierenga onderzocht op een filosofische manier de beel-dende kunsten en in het bijzonder de elementen ruimte, vorm en compositie.
De tekeningen van Jan Sierts Wierenga vormen een waar-devolle bijdrage aan de hedendaagse beeldende kunst.

Uit zijn notities:
- Ik neem de gulden snede, de spiraal van da Vinci (slakkenhuis) (19:24) 1:√2. Ik begin in de linkerbovenhoek om de neiging in de linker-onderhoek te beginnen te overwinnen. Verder pas ik ook de diagonaal en driehoekscompositie toe.

-
Kunst, de onge´nterpreteerde uitdrukkingstekens van alles wat bekend maar nog niet formuleerbaar was en is.
-In een beeld worden tijd en ruimte overbrugd in een moment in een vierdimensionaal vlak.
- Kunst is materie, waarin (door toepassing van technieken en vuist-regels) een ge´ntegreerd beeld is tot stand gebracht.
- Dit is een punt. Een punt is een aanname. De materie is opgebouwd uit punten (monaden, Leibniz). Een punt is ondeelbaar. Materie is bovendien een hoedanigheid van de energie. De energie is een spanningsveld tussen orde en chaos (dialectiek). Uit de energie ontstaat de materie. De materie heeft vorm. Vorm is een hoedanig-heid van de materie. De kosmos is uit een punt ontstaan. Dit primaire punt noemen we substantie (Spinoza). De substantie is eeuwig en ondeelbaar (meditatie en contemplatie). Uiteindelijk is alles uit de substantie en zal alles terugkeren tot de substantie. De omzetting van materie in energie noemen we beweging.
- De ware wetenschapsman vat zichzelf op als experiment.


           

                 


 

 

isbn/ean e-book 978-90-77913-29-1
isbn/ean gedrukte versie 978-90-77913-30-7

  

 

                                             terug naar boven